Help: Pomoc:Logowanie

Edytuj
Komentarze              Archiwum wersji (wszystkie edycje)

Skopiowano ze stron roboczych projektu Wolne Podręczniki

Streszczenie 
Żeby móc pracować nad Wolnymi Podręcznikami musisz założyć sobie konto, a następnie zawsze logować się przed rozpoczęciem pracy. Dzięki temu wiadomo, kto, co i kiedy zrobił.

Spis treści


Zakładanie konta

Rys. 1: zakładki strony tak jak je widzi niezalogowany użytkownik
  • w prawym górnym rogu należy kliknąć na link Logowanie/Rejestracja, po czym pojawi się okno logowania
  • przy jego pomocy nie można jeszcze założyć konta, gdyż jest ono przeznaczone dla tych, którzy już sobie konto założyli - należy zatem kliknąć na link Zarejestruj się
  • pojawi się okno zakładania konta, w którym musimy wypełnić wszystkie pola
  • na koniec pozostaje nacisnąć "załóż nowe konto" - nie ma konieczności powrotu do okna logowania - po założeniu konta zakończonego sukcesem jesteśmy automatycznie zalogowani.

Automatyczne logowanie

Kliknięcie na zapamiętaj hasło w trakcie logowania lub zakładania konta spowoduje, że przy następnym wejściu do serwisu będziemy rozpoznawani automatycznie i nie będziemy musieli się ponownie logować. Nie należy jednak tej opcji włączać gdy pracujemy na komputerze, do którego dostęp mają osoby, którym nie możemy zaufać, np: w kawiarence internetowej.

Po zalogowaniu

Rys. 2: zakładki strony tak jak je widzi zalogowany użytkownik

Po zalogowaniu zobaczysz, że u góry ekranu, nad zakładkami (porównaj: rys. 1 i 2) pojawiły się nowe linki. Pierwszy od lewej strony, przy ikonce główki, jest link z naszym pseudonimem (rys. 2), który jest linkiem umożliwiającym edycję naszej strony osobistej. Warto napisać parę słów o sobie na tej stronie, aby inni wiedzieli, kim jesteś. W podanym przykładzie nasz pseudonim to "podręcznik".

Pozostałe linki dotyczą opcji dla zaawansowanych. Możesz je spokojnie zignorować.

Kłopoty?

Aby procedura zalogowania zakończyła się sukcesem, musimy koniecznie mieć włączone akceptowanie tzw. ciasteczek (eng. cookies) w naszej przeglądarce.

Oprócz tego procedura zakładania konta może zakończyć się niepowodzeniem, gdy:

  • wybraliśmy "login", pod którym już ktoś wcześniej się zarejestrował, lub login, który może być pomylony z istniejącym (np. 1wona i Iwona)
  • pomyliśmy się przy wpisywaniu powtórzenia hasła.

W przypadku, gdy właściciel konta zapomniał hasło, ale zdecydował się podać i zweryfikować swój adres E-mail, może on kliknąć na "Wyślij mi nowe hasło". Oprogramowanie automatycznie wyśle to nowe hasło na zarejestrowany wcześniej adres E-mail.

Wewnętrzne komunikaty użytkowników

Rys. 3: komunikat "Masz nowe wiadomości"

Każdy, kto założył sobie konto, może wysyłać i otrzymywać prywatne wiadomości od innych użytkowników. Otrzymanie takiej wiadomości jest sygnalizowane przez pojawienie się u góry strony, zaraz pod zakładkami dużego, pomarańczowego szablonu z tekstem "Masz nowe wiadomości". (rys. 3) Szablon ten pojawia się w momencie, gdy ktoś napisze cokolwiek na stronie dyskusji danego użytkownika.

Po ujrzeniu tego szablonu, wystarczy kliknąć na słowa "nowe wiadomości", aby przejść do własnej strony dyskusji i przeczytać ów wewnętrzny komunikat. Dopóki się tego nie zrobi, szablon będzie się pojawiał.

Dokładniejszy opis, jak odpowiadać na tego rodzaju komunikaty i ogólnie jak się posługiwać stronami dyskusji, zawarty jest w rozdziale Pomoc:konflikt edycji. Na obecnym etapie wystarczy informacja, że strony dyskusji użytkowników edytuje się tak samo, jak wszystkie inne, oprócz tego, że należy podpisywać swoje wypowiedzi.

Tekst pochodzi ze strony http://pl.wikibooks.org/wiki/MediaWiki_w_obrazkach/Najpierw_si%C4%99_zaloguj w Wikibooks. lista autorów.